Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biztonságosabb otthoni hálózatok kiépítése

Ha háztartásában kettő, három vagy még több személyi számítógép van, azzal nincs egyedül. Most minden eddiginél könnyebb több számítógépet otthon összekapcsolni, hogy megoszthassa a fájlokat, nyomtatókat és játékokat, vagy böngészhessen az interneten, bárhol is van a házban. Ha továbbolvas, megtudhatja, hogyan lehet hálózatot választani, és legjobb módszereinket követve növelheti új (vagy meglévő) hálózatának biztonságát.

1. lépés: Hálózattípus választása (vezetékes vagy vezeték nélküli)

Manapság a két leggyakoribb hálózattípus a vezetékes és a vezeték nélküli. Mindkét név el is mondja a lényeget:: a vezetékes hálózat hálózati kábeleket használ (ezek azok a vezetékek, amelyek összekötik a számítógépeket egymással és más eszközökkel, például a nyomtatókkal, biztos látott már ilyet). A vezeték nélküli hálózat ugyanezeket a feladatokat hajtja végre, de hálózati kábelek nélkül.

Mindkét hálózattípusnak vannak előnyei és hátrányai. Először azt kell eldönteni, mi felel meg jobban az igényeinek. Az egyes változatok alapvető előnyei:

Miért érdemes a vezetékesnél maradni? Miért érdemes vezeték nélkülire váltani?
Bár a vezeték nélküli hálózatok teljesítménye egyre javul, vezetékes hálózaton általában gyorsabban lehet játszani és internetezni. Sok új házat pedig már úgy adnak át, hogy előre be van kábelezve, hogy anélkül tudja összekapcsolni otthoni hálózatának elemeit, hogy magának kellene megterveznie a kábelezést. A vezeték nélküli hálózat vitathatatlan előnye a kényelem. Több gépen is használhatja ugyanazt a nyomtatót, internetkapcsolatot és egyéb eszközöket, vezetékek nélkül. Csökkentheti a szobában össze-vissza, a szőnyegek alatt, sőt, időnként az egyik szobából a másikba futó vezetékek számát.

2. lépés: A szükséges készülékek kiválasztása

A hálózat kiépítéséhez szükséges készülékek attól függenek, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatot kíván-e használni. Ha vezetékes hálózatot tervez, szüksége van egy bázisállomásra, egy hálózati kártyára a hálózatba kapcsolt minden számítógépben, és Ethernet kábelekre a számítógépek összekapcsolásához. Ha nagysebességű kapcsolatot oszt meg a lakásban lévő összes számítógép között, a bázisállomásnak egy nagy sávszélességű útválasztónak kell lennie. Ha vezeték nélkül szeretné megosztani a kapcsolatot, vezeték nélküli bázisállomásra van szüksége.

3. lépés: A hálózat biztonságának növelése legjobb módszereinkkel

A kiépítési eljárást nem ismertetjük, mert minden hálózat más és más. A hálózat telepítéséhez használja a hálózati készülékekhez kapott használati utasítást. Amikor a kiépítéssel készen van, legjobb módszereinket követve növelheti az új hálózat biztonságát.

  • Használjon jelszavas védelmet. Lehet, hogy a hálózatban használható jelszavas védelem. Ez főleg vezeték nélküli hálózatoknál fontos, mert azok a lakáson kívülről is elérhetők. (Az átlagos vezeték nélküli útválasztó jele mintegy 100 méternyiről fogható.) Ha szeretné megvédeni személyes adatait, kezdje el a jelszavas védelem használatát, mihelyt a hálózat elemeit összekapcsolta, és változtassa rendszeresen a jelszavakat (legalább havonta egyszer). Ha nem biztos abban, hogyan kell a jelszavas védelem szolgáltatását használni, olvassa el az útválasztó gyártójának használati utasítását.


  • Állítsa be a számítógépen a fájlok megosztását. Ha van hálózata, a fájlokat „megoszthatja” a hálózatra kapcsolt összes számítógép között. 

  • Engedélyezze a Wired Equivalent Privacy (WEP) titkosítást. Ha vezeték nélküli hálózatot használ, még egy biztonsági lépést végre kell hajtania, amikor először beállítja a vezeték nélküli hozzáférési pontot. A vezeték nélküli hálózatok védelmére egy Wired Equivalent Privacy (WEP, vezetékessel egyenrangú titkosság) nevű titkosítás szolgál. Mivel a vezeték nélküli hozzáférési pontok különfélék, olvassa el a készülékkel kapott használati utasítást, hogy megtudja, hogyan kell beállítani a WEP-titkosítást és a WEP-jelszót.

Az otthoni hálózat használatának kezdete

  Tipp: Az új útválasztó telepítése után azonnal futtassa a víruskereső programot.

Az otthoni hálózat megkönnyítheti a fájlok, nyomtatók, játékok és az internet-hozzáférés megosztását. És egyben könnyű célpontot is jelenthet a behatolóknak. Ha viszont követi a fentebb vázolt legjobb módszereket, sok öröme lehet benne, és még a veszélyek is csökkennek. A számítógép biztonságát tovább növelheti, ha tűzfalat és friss adatbázissal ellátott víruskereső programot használ, és a többi programot is naprakészen tartja. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

balu31@tvn.hu

(balu, 2010.03.14 22:16)

Tisztelt Honlapszerkesztő!

Amikor Ethernet kábelt ír, akkor UTP kábelre gondol? Mert ha igen akkor jó lenne pontosítani!
Üdv:
Egy hálózatépítő