Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért érdemes tűzfalat használni?
 
Ha tűzfal nélkül kapcsolódik az internethez, az olyan, mintha a nyitott ajtajú, járó motorú kocsiban bennhagyná a slusszkulcsot, míg beugrik a boltba. Lehet, hogy képes lesz visszaérni, mielőtt bárki észrevenné mindezt, de lehet, hogy lesz, aki kihasználja az alkalmat. Az interneten a behatolók rosszindulatú kódokat, például vírusokat, férgeket és trójai falovakat használnak arra, hogy megtalálják ezeket a nyitott ajtókat – azaz a védelem nélküli számítógépeket. A tűzfal segíthet megvédeni a számítógépet az ilyen és másfajta, a biztonságot sértő támadások ellen.

Mire képes hát egy behatoló? Ez a támadás jellegétől függ. Míg egyesek csak apróbb kényelmetlenséget okoznak, és mindössze megtréfálják, mások gonosz szándékkal érkeznek. Ezeknek a súlyosabb támadásoknak lehet a célja adatok törlése a számítógépről, a gép lefagyasztása vagy személyes adatok, például jelszavak vagy hitelkártyaszámok ellopása. Egyes behatolók semmit sem élveznek jobban, mint a betörést a sebezhető számítógépekbe. A vírusok, a férgek és a trójai falovak mind rémisztőek. Szerencsére tűzfalak használatával a fertőzésveszély csökkenthető.

Hogyan érdemes tűzfalat választani?

A tűzfal működése során megvizsgálja az internetről érkező és oda kiküldött adatokat. Azonosítja és visszautasítja azokat az adatokat, amelyek veszélyes helyekről jönnek, vagy gyanúsnak látszanak. Ha jól állítja be a tűzfalat, a sebezhető számítógépekre vadászó behatolók nem észlelik a számítógépet.

A jelenleg kapható tűzfalaknak három alaptípusa van. A tűzfalválasztás első lépése annak eldöntése, hogy melyik felel meg legjobban a céljainak. A választható lehetőségek:

  1. Tűzfalprogram
  2. Útválasztó eszköz
  3. Vezeték nélküli útválasztó

Kezdetként válaszolja meg a következő kérdéseket (és jegyezze fel a válaszokat):

  1. Hány számítógép használja a tűzfalat?
  2. Milyen operációs rendszert használ? (Ez lehet a Microsoft Windows®, a Macintosh vagy a Linux valamelyik verziója.)

Ennyi. Most már készen áll arra, hogy elkezdje átgondolni, milyen tűzfalat szeretne használni. Több lehetőség közül választhat, mindegyiknek van előnye és hátránya is.

Az internetkapcsolat tűzfala (csak a Windows XP rendszerhez)

Az internetkapcsolat tűzfala: előnyök Az internetkapcsolat tűzfala: hátrányok
A program a Windows XP beépített része Több számítógéphez nem használható
A programot nem kell külön telepíteni Csak Windows XP rendszeren használhatóTűzfalprogramok

A tűzfalprogramok jól használhatók Windows 98, Windows ME és Windows 2000 rendszeren. Egy számítógéphez megfelelő választást jelentenek. Ezeket a tűzfalprogramokat külső cégek készítik. Windows XP rendszeren nincs rájuk szükség, mivel abban van beépített tűzfal.

Tűzfalprogramok: előnyök Tűzfalprogramok: hátrányok
Nincs szükség újabb hardvereszközre. További költség: a legtöbb tűzfalprogram pénzbe kerül.
Nincs szükség újabb kábelezésre. A program csak telepítés és beállítás után használható.
Egy számítógéphez jó megoldást jelent. Általában minden számítógépre újabb példányt kell beszerezni.


Útválasztó eszközök

Az útválasztó eszközök az internetre kapcsolódó otthoni hálózatokhoz jelentenek jó megoldást.

Útválasztó eszközök: előnyök Útválasztó eszközök: hátrányok
Az útválasztó eszközöknek általában legalább négy hálózati portjuk van, amelyekkel összekapcsolhatók a számítógépek. Kábelezésre van szükség, amely növelheti a rendetlenséget az íróasztalán.
Az útválasztó eszközök több számítógépet látnak el tűzfalas védelemmel.  


Vezeték nélküli útválasztók

Ha vezeték nélküli hálózata van, vagy ilyet készül kiépíteni, vezeték nélküli útválasztóra lesz szüksége. Beépített tűzfal csak néhány vezeték nélküli útválasztóban van, így megeshet, hogy vennie kell egy külön tűzfalat is.

Vezeték nélküli útválasztók: előnyök Vezeték nélküli útválasztók: hátrányok
A vezeték nélküli útválasztók segítségével kábelezés nélkül kapcsolhat össze számítógépeket, hordozható számítógépeket, zsebszámítógépeket és nyomtatókat. A vezeték nélküli eszközök rádiójelek útján továbbítják az adatokat, de ezeket a jeleket (a megfelelő készülékkel) a lakásán kívül más is foghatja.
A vezeték nélküli útválasztók kiválóan alkalmasak a hordozható számítógépek internetre és hálózathoz csatlakoztatására. A vezeték nélküli útválasztó használatához a hozzá csatlakozó összes számítógépben vezeték nélküli adaptert kell használni, ami további költséget jelent.
  Nem minden vezeték nélküli útválasztóban van beépített tűzfal, így megeshet, hogy vennie kell egy külön tűzfalat is.A következő lépés: még ma vegye használatba a tűzfalat

Az internetre kapcsolódás a tájékozatlan számítógép-használót nagy veszélyeknek teszi ki. A tűzfal használatával ez a veszély csökkenthető. A tűzfalprogram telepítése az interneten való biztonságosabb böngészésnek csak az első lépése. A számítógép biztonságát tovább növelheti, ha a többi programot is naprakészen tartja, és friss adatbázissal ellátott víruskereső programot is használ. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A ReCardio azért lett létrehozva, hogy leváltsa a sok különböző gyógyszert

(SandraSagar, 2018.11.17 18:28)

A termék nem egy gyógyszer. Ez nem egy étrend-kiegészítő. Minden eredmény rendkívül egyéni és jellemzőitől függ a szervezet. Minden nő azt akarja, hogy néz ki, fiatal és vonzó, de kora kérlelhetetlen – elhagyja a ráncok az arcon. Az évek során úgy tűnik, egyre több és több. Ráncok kúszik vénák, bőrbetegségek, UV és a sebek a bőr jelentős kockázatnak. <a href=http://infazavr.org/magyarorszag>http://infazavr.org/magyarorszag</a> - Trade Limits: how much can you sell to your partner on term payment. - Probability of Default: if the firm has a high probability to enter insolvency procedures. - Online CIP: Payment incidents of the firm for the latest 7 years. - Insolvency Bulletin: Find out if the firm had in the past or currently, insolvency records.

Auswitz gázkamra

(Adolf99, 2018.05.18 08:26)

Zsidók vagy.